top of page

חיים על הדף

חיים על הדף

בשנת 2019-2020 פעל במסגרת תכנית חלון לאקדמיה קורס "חיים ושורשים", בשותפות עם המחלקה לתרבות יציקה והפקה. במסגרת התכנית, נשים צעירות מנהיגות ממרכז רותם וסטודנטים במחלקה לתרבות יצירה והפקה למדו יחד היבטים שונים הקשורים בקריאה וכתיבה של סיפורים באופני כתיבה שונים וכתבו יחד סיפורים מהחיים. הספר "חיים על הדף" הוא תוצר של תכנית זו.

חונכות לזכויות

חונכות לזכויות

במסגרת תכנית חונכות לזכויות לאורך השנים המשתתפות ממרכז רותם יצרו סרטים בנושאי המאבקים השונים בשותפות עם פרויקט קולנוע לשינוי חברתי. 

מיה מנטורית

מיהי מנטורית

אסופה זו מציגה 10 מנטוריות שהשתתפו בתכניות וחלקן עבדו כמנטוריות במרכז רותם במהלך העשור האחרון. כל מנטורית בחרה לייצר דיוקן עצמי המשקף את האופן שבו היא תופסת את המושג מנטורית או את תפקידה כמנטורית.  אסופה זו מתבססת על תערוכה שהוצגה בכנס העשור לתכנית המנטורינג במאי 2018 והיא תוצר של סדנא שהתקיימה לקראת הכנס בהנחייתה והפקתה של נעם בחט, נעם שומן הראל ורוני איל לובינג. בסדנא נידונו שאלות כמו "מה הופך אותך למנטורית?"; "מיהי מנטורית
בעינייך?"; "איזו מנטורית את?" "מה את עושה כמנטורית?". לפניכן.ם התשובות שעלו.

קבוצת פוטו-ווייס

קבוצת פוטו-ווייס

 2020 קבוצת "רואות מעבר למגבלה" מרכז רותם

בשנת 2020, הוקמה קבוצה חדשה המיועדת לצכעירות בעלות מגבלה פיזית או נפשית שהשתמשה בשיטת ה-PHOTO VOICE בהנחיית נגה עמרמי ושני היזאני, סטודנטיות לעבודה סוציאלית במרכז רותם, והמנטורית הדס דוד. הצעירות הביאו איתן לקבוצה דילמות, סיטואציות, הצלחות ומכשולים מחייהן ויביעו אותן בעזרת הצילום והיצירה סביב הצילום. במהלך התהליך הקבוצתי התפרצה מגפת הקורונה, והצעירות המשיכו להיפגש בצורה מקוונת, ולתעד את הימים באמצעות צילום וכתיבה בזמן ימי הקורונה. מוזמנים.ות לצפות בתערוכה שמציגה את תוצרי הקבוצה.

קבוצת ה-PHOTOVOICE יצרה מרחב ובו משתתפות הקבוצה תיעדו את תהליך ההשתתפות שלהן בתכנית המנטורינג ואת תהליך הסטאז' אותו הן ביצעו במסגרת התכנית. התערוכה (מצורפת כקובץ למטה) משלבת בתוכה נקודת מבט ביקורתית על תפיסות חברתיות הנוגעות לעולמן של צעירות ונערות ומהווה פתח להתבוננות על תפקיד המנטורית והמשמעות שיש לו. נושא התערוכה הנבחר בידי המשתתפות הוא: "אילו הייתה לי אותה...מנטורית בגובה העיניים". התערוכה ממחישה את עבודת המנטורית, הכלים שיש לרשותה, הערכים והפרקטיקות של המנטורית ואת הדיאלוג הפנימי במעבר שבין להיות נערה או צעירה "שהייתה שם" לבין מנטורית שמשתמשת ב-"ידע מן החיים".

הפרויקט נערך בהנחיה מקצועית ואקדמית של ד"ר מני מלכה וד"ר מיכל קומם - בית הספר לעבודה סוציאלית, המכללה האקדמית ספיר, ובהנחייתם של ד"ר מני מלכה ואלה לרנר, סטודנטית שנה ג' בבית הספר לעבודה סוציאלית ובוגרת תכנית הכשרה של שנתיים במרכז רותם.  תודה מיוחדת לאדווה דרור שהקדישה מזמנה והעבירה ידע על עולם הצילום.

משתתפות הקבוצה:

גל אלוני, ראניה אלטורי, אוריה שמילוב, שחר אליאס, הדס טוב, סחר אבו זעילה, סילבר ליינינג, עורייב אבו מדיגם, פאטמה אבו פריח, טטאינה דמירובה, נעמי לטמן, שירה אלמליח, אלאא שוהאנה

״נראית לך בסיכון״?

״נראית לך בסיכון?״

 במסגרת כנס העשור הוצג סרטון פרי יצירתן של המששתפות בתכנית המנטורינג : "נראית לך בסיכון?", שעסק בתפיסות הקיימות בחברה כלפי "צעירות בסיכון". בחלקו הראשון של הסרטון המשתתפות הציגו כיצד הסביבה תופסת אותן, ובחלקו השני הן השמיעו את קולן שלהן, ומה קיים מבחינתן מתחת להגדרות ולסטיגמות בחברה.

המעבדה למיזמים לצעירות

המעבדה למיזמים לצעירות

במסגרת המעבדה למיזמים לצעירות עבדו יחד, סטודנטיות וצעירות המשתתפות בתכנית, על 3 מיזמים חברתיים לקידום סוגיות המעסיקות צעירות. בקרוב יעלו התוצאות הסופיות של המיזמים השונים.

פרסומים בעיתנות וסרטונים מהרשתות

פרסומים בעיתונות וסרטונים מהרשתות החברתיות

קישור לכתבה על המרכז שפורסמה במהלך משבר הקורונה בעיתון "ישראל היום": 

https://www.israelhayom.co.il/article/754385

הבוגרות הגיעו למפגש ראשון בתוכנית המנטורינג

במפגש שנערך השבוע לכבוד הבוגרות של תוכנית המנטורינג, זכו הבנות לסדנת ריקוד מעצימה בה הן יכלו לבטא את כישורי הריקוד שלהן מבלי לחשוש מביקורת, לאחר מכן הן האזינו להרצאה שעסקה כולה בזכויותיהן השונות. "נהניתי מאוד היום ואני מחכה בקוצר רוח למפגש הבא", אמרה אחת הבנות.

 

מאת: אורנית פזרקר

 

השנה האקדמית כבר החלה לפני יותר מחודשיים, אך בשל הלחימה בגזרה הדרומית, מפגש הבוגרות שתוכנן מספר פעמים, נדחה בכל פעם מחדש עד אשר השבוע (ב') הגיעו 15 בוגרות ובנות השירות הלאומי למפגש שכולו ריקוד ולמידה בנושא הזכויות שלהן.

היום החל בשעות הצהריים, הבנות הגיעו למכון ההידרותראפי שם ציפה להן דניאל וייס, יושב ראש של הארגון 'רקדנים ללא גבולות' הפועל באופן הומניטארי  בו רקדנים וכוריאוגרפיים מרחבי העולם מגיעים למדינות שונות שעוברות טראומות כמו רעידות אדמה, מלחמות ועוד.

המפגש כלל תרגילי ריקוד שונים, בתחילה רבות מהמשתתפות סירבו לקחת חלק בסדנא, מחשש שילעגו להן, אך הדרך שבה העביר דניאל את השיעור והודות להשתתפות של צוות המדריכות, הבנות הסתגלו במהרה לאווירה החופשית ולקחו חלק פעיל בכל הפעילות. במהלך הסדנא התקיימו מספר תרגילים כמו העברת פרח דמיוני מצד אחד של החדר לצד השני כאשר ברקע התנגנה מוסיקה שקטה, הליכה לאחור תוך הסתמכות על חברה בקצה השני שתעצור אותן לפני שהן מגיעות לקיר ולבסוף לימד דניאל את הבנות ריקודי בטן, ריקוד אתיופי ואף נתן מקום לריקוד חופשי בסגנונות הללו. "זו הייתה חוויה משחררת מבחינתי", אמרה מזל, אחת הבוגרות שלא הצליחה להסתיר את התלהבותה מהסדנא.

דניאל המדריך, לא הצליח להסתיר את ההתרגשות שלוט בסוף השיעור ואמר, "היה לי מאוד כיף ומבחינתי זו הייתה חוויה חזקה מאוד כי הכרתי נשים מאוד מיוחדות מכל מיני סגנונות, זה מאוד נדיר למצוא קבוצה כזאת בחדר אחד". גם שקד אריאלי, רכזת הבוגרות, אמרה בסיום הסדנא, "בעבר הן היו עושות זאת בתור חניכות בתוכנית אך לא בתור בוגרות ונראה לי שזה היה חסר להן והיום זה בא לידי ביטוי באופן מקסים ומדהים ואני מקווה שיהיו עוד סדנאות כאלה כי זה מוציא מהן את הטוב ביותר".

בנות השירות הלאומי לא נשארו להמשך המפגש שנערך באזור המרחב עם עורכות הדין דנה ואינסאף השייכות לעמותת 'איתך' שהוקמה על ידי משפטניות, במטרה לקדם צדק חברתי וכלכלי לנשים החיות בעוני על מנת להנגיש את המערכת המשפטית לנשים מהפריפריה החברתית- כלכלית וגיאוגרפית. במהלך הפגישה הסבירו השתיים לבנות את הזכויות שלהן במקום עבודתן, בביטוח הלאומי ועוד. מבחינתנו האישה/הלקוחה היא חלק מהמערכת ומה שהכי חשוב שבסוף התהליך היא תצא מועצמת ותוכל לעזור לנשים אחרות כי היא תבין שבית המשפט הוא לא מקום מפחיד ואנו מסירות את החסמים בדרך", אמרה אינסף.

מפגש הבוגרות נחתם בפגישה עם עורכות הדין והתחושה הכללית הייתה טובה והבנות סיפרו כי נהנו מהיום שעבר עליהן וכי הן מצפות למפגשים הבאים. "נהניתי מאוד היום ואני מחכה בקוצר רוח למפגש הבא", אמרה אחת הבנות. 

bottom of page